
Voedsel- en vleeshygiëne
De ZVL geeft informatie over de centrale bepaling van het consumentenrecht in § 40 van de Duitse levensmiddelen- en diervoederwet (LFGB) en heeft ook formulieren en informatiebladen samengesteld over de omgang met levensmiddelen.
§ 40 van de Duitse levensmiddelen- en diervoederwet (LFGB)
De transparantie van overheidsmaatregelen en de toegang tot informatie dienen om consumenten te ondersteunen bij het nemen van hun eigen beslissingen op de markt. Artikel 40 lid 1a LFGB streeft dit doel ook na.
Volgens dit artikel moeten de autoriteiten het publiek informeren als een exploitant van een levensmiddelenbedrijf in meer dan geringe mate of herhaaldelijk voorschriften heeft overtreden die bedoeld zijn om te voldoen aan hygiëne-eisen of om consumenten te beschermen tegen gevaren voor de gezondheid of misleiding, en is het opleggen van een boete van een bepaald bedrag te verwachten. De overtreding moet voldoende gerechtvaardigd zijn op basis van feiten ten genoegen van de autoriteit.
Grondslag: Wetboek levensmiddelen en diervoeders in de versie gepubliceerd op 3 juni 2013 (B.S. I blz. 1426), laatstelijk gewijzigd bij artikel 1 van de wet van 30 juni 2017 (B.S. I blz. 2147).
Bedarfsgegenstände und Kosmetika
- Bedarfsgegenstände mit Lebensmittelkontakt (PDF, 114.6 KB)
- Bedarfsgegenstände und Ausrüstungen (PDF, 79.07 KB)
- Kosmetikhersteller (PDF, 111.3 KB)
- FAQ Onlinehandel mit Kosmetika (PDF, 238.57 KB)
- Imkereiprodukte außer Honig (PDF, 78.26 KB)
Fleischhygiene und Schlachtung
- amtliche Tierärzte für Fleischuntersuchung bei Hausschlachtungen (PDF, 64.46 KB)
- Hausschlachtung (PDF, 75.08 KB)
- Schlachtung kleiner Mengen von Geflügel und Hasen (PDF, 81.06 KB)
- Trichinen und Trichinellose (PDF, 84.49 KB)
- Spezifizierte Risikomaterialien-Hausschlachtung (PDF, 54.51 KB)
- Tierschutz Schlachtung von Fischen (PDF, 82.89 KB)
- Transportunfähigkeit Nutztiere (PDF, 55.72 KB)
- Notschlachtungen (PDF, 61.36 KB)
- Opferfest-Info für Betriebe (PDF, 112.32 KB)
- Opferfest-Info für Muslime-deutsch und türkisch (PDF, 173.52 KB)
Formblätter Registrierung
- Meldeformular Lebensmittelunternehmer (PDF, 55.24 KB)
- Meldeformular Jäger Wildvermarktung (PDF, 73.92 KB)
- FAQ Registrierung Lebensmittelunternehmer (PDF, 244.02 KB)
- Anzeigeformular Lebensmittelbedarfsgegenstände (PDF, 145.3 KB)
- Bedarfsgegenstände mit Lebensmittelkontakt (PDF, 114.69 KB)
Gaststätten Imbiss Küche
- Essenausgabestellen (PDF, 63.64 KB)
- Spülautomat-Erfordernis (PDF, 54.57 KB)
- Tagesmütter (PDF, 74.73 KB)
- Buffet Partyservice (PDF, 60.31 KB)
- Döner-Hygiene und Kennzeichnung (PDF, 85.61 KB)
- Döner und vegetarische Döner (PDF, 77.54 KB)
- Schinken- und Käseimitate (PDF, 83.24 KB)
- Gaststätten mit Wurstherstellung (PDF, 78.77 KB)
- Schankanlagen (PDF, 58.72 KB)
- Umgang mit Lebensmitteln im Haushalt (PDF, 89.5 KB)
- sachgerechtes Frittieren (PDF, 82.74 KB)
Jäger und Wild
- Inverkehrbringen von Wildbret (PDF, 175.96 KB)
- Unfallwild (PDF, 76.78 KB)
- Trichinen und Trichinellose (PDF, 84.49 KB)
- Trichinenprobenahme durch den Jäger (PDF, 98.07 KB)
- Info-Blatt PFAS (PDF, 81.35 KB)
lebensmittelbedingte Erkrankungen
- lebensmittelbedingte Erkrankungen (PDF, 104.18 KB)
- Campylobacter (PDF, 70.3 KB)
- EHEC (PDF, 72.41 KB)
- Hepatitis E (PDF, 58.65 KB)
- Listerien (PDF, 81.13 KB)
- Salmonellen (PDF, 75.99 KB)
- Histamin (PDF, 52.46 KB)
- Nitrosamine und Nitritpökelsalz (PDF, 59.14 KB)
Märkte Feste und Veranstaltungen
- Lebensmittelhygiene bei Veranstaltungen (PDF, 78.62 KB)
- ehrenamtl Helfer bei Volksfesten und Veranstaltungen (PDF, 78.08 KB)
- Straßenverkauf (PDF, 94.74 KB)
- Bratstand (PDF, 91.15 KB)
- Kuchenbasare und Spendenaktionen (PDF, 72.29 KB)
- Umgang mit Trinkwasser auf Märkten (PDF, 54.5 KB)
- Konfitüren (PDF, 79.13 KB)
Tiergesundheit Bienen
- Info-Blatt Kl Beutenkäfer (PDF, 172.65 KB)
- Merkblatt AFB (PDF, 94.52 KB)
- Mitwirkungspflichten Bienenhalter (PDF, 61.7 KB)
Wasser
- Umgang mit Trinkwasser auf Märkten (PDF, 55.55 KB)
- Merkblatt für Betreiber von Wasserspendern (PDF, 90.32 KB)